16. huhtikuuta 2017

TYYPILLISIÄ STEREOTYPIOITA

Hellurei!
Täältäpäin voi löytää yhden (tosi) laskan lomalaisen! Aikaan en ole juurikaan saanut mitään, ja tuntuu ettei lepoakaan ole vielä tarpeeksi mittarissa. Syynä ehkä vähän liiankin myöhään valvotut illat.. Lupaan, tänään meen ajoissa nukkumaan! Pitäkäähän peukkuja ylhäällä, että onnistun. 

Vaikka varsinaisesti en tosiaan ole saanut aikaiseksi juurikaan mitään, niin oon mä Youtubessa eksynyt monenlaisiin pupunkoloihin ja miettinyt lopulta, että mitenköhän mä tännekin olen päätynyt. Tällä viikolla oon jotenkin super paljon katsellut Youtubesta videoita liittyen Isoo-Britanniaan. Tänään siis sen seurauksena ajattelin vähän kertoa mun päällimmäisitä stereotyypeistä koskien Iso-Britanniaa ja loman jälkeen saa nähdä pitikö nämä paikkansa!

Untitled

1. Sateinen ja kurja sää

Ihan ensimmäisellä videolla, jonka katsoin, mainittiin jo säästä ja siitä, kuinka Britanniassa sataa, sataa ja sataa. Kuulemma asukkaat eivät edes tiedä mikä on aurinko :-D Googlettelin vähän säätilastoja ihan vain vertaillekseni millainen sää siellä on meidän Suomeen verrattuna. Ja etsinnän tuloksena oli, että heinä- ja elokuussa (eli silloin, kun itse olen lähdössä reissuun) sataa Suomessa enemmän ja keskilämpötilakin on matalampi. Eli suomalaisen näkökulmasta ollaan matkaamassa helteeseen, eikö? :-) Kuitenkin kerkesin jo vähän masennella, että eikai sitä vesisateeseen olla kolmeksi viikoksi reissaamassa. Kuitenkin mulla on vahva fiilis siitä, että hyvät kelit siellä on jos tilastojen mukaan Suomessa on huonompi keli. 

2. Epäselvä aksentti

Sateen lisäksi Britanniasta tottakai aina ensimmäisenä mieleen tulee se välillä niin epäselvä aksentti. Jotkut brittiläiset youtubettajat puhuivatkin semmosta tahtia, että vasta muutaman videon jälkeen alkoi päästä siihen tahtiin mukaan. No, lopulta löysinkin itseni katsomasta erilaisia aksenttivertailuvideoita: kuinka esimerkiksi Amerikassa puhutttava englanti poikkeaa brittiengannista. Se oli mielenkiintoista! Sen jälkeen löysinkin itseni juuri aiemmin manitusta pupunkolosta - videosta, jossa nainen lausuu 100 sanaa brittiaksentilla (katsoin tosiaan koko videon, ja joo niimpä, en tiedä itekkään, että miksi) ilman taustamusiikkia ja niin, että jokainen nielaisukin kuului kunnolla. Voi tätä elämätä.

Untitled

3. Teen litkiminen

Ja tottahantoki tee on listalla. Mä teen ystävänä en yhtään pistä pahakseni jos siellä teetä litkitäänkin niin paljon, kun sitä kerrotaan litkitettävän! Mutta saa tosiaan nähdä, miten paljon teetä oikeasti Briteissä juodaan.

4. Ystävälliset ihmiset

Monissa videoissa käsiteltiin brittien käyttämää englantia ja niissä mainittiinkin, kuinka brittienglanti ja ylipäätään ihmiset on välillä super koteliasta. Ja supisuomalaisena uskon, että kun Brittien mantereelle astun niin aluksi 'ylikohteliaisuus' voi vaatia aluksi totuttelemista, vaikka oonkin sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut persoona. Kaikenkaikkiaan uskon erityisen paljon tämän stereotypian pitävän paikkansa! 

Untitled
Siinä neljä eniten mieleenpainuneita stereotypioita Iso-Britanniasta. Ei ole enää kauaa, kun pääsen seirkkailemaan kolmeksi viikoksi vieraaseen maahan ja tutustumaan sen maan tapohin. Matkan jälkeen uskon osaavani sanoa, pitääkö nämä stereotypiat paikkansa :-) 


Vielä tähän loppuun laitan teille pari linkkiä EF:n sivuille, joista pääsette tutustumaan vaikka Iso-Britannian kielikursseille tai muuten vain mitä muita kohteita EF:llä on tarjota! 


Nyt kuitenkin kivaa pääsiäisenaikaa kaikille ja nautitaan vielä maanantain vapaapäivästä!

Yhteistyössä EF

5 kommenttia:

 1. Itse olin kolme viikkoa kielikurssilla Briteissä ja sää oli enimmäkseen kyllä aurinkoinen kuin sateinen. Välillä vesisade yllätti ja suosittelenkin kantamaan sateenvarjoa mukana sateen yllättäessä. Hellepäiviäkin sattui muutama ja yllätyksekseni paloin hieman, vaikka yleensä vain rusketun! :D Ylikohteliaisuutta ei tarvitse pelätä tai epäillä, että itse olisi epäkohtelias. Kulttuurierot on huimia ja jos sana please tai thank you unohtuu, niin ei se mitään. Kannattaa antaa puheen vaan soljua, vaikka virheitä tulisi. Sitä ehkä itse kadun, että olin niin epävarma omasta puheestani vielä silloin. Onneksi nykyinen opiskelupaikka, IB-linja, on kuitenkin pakottanut puhumaan ja omaan kieleen uskaltaa jo luottaa. Kivaa matkaa sulle! Ota kaikki irti ja jos joku ei tunnu hetkellä miellyttävältä, ajattele, että saatat joskus vielä ikävöidä sitä hetkeä. :)

  kaisa-andrea.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Musta tuntuu, ettei mikään näistä stereotypioista pitänyt Briteissä paikkaansa. Olin jo ihan kauhuissani pakannut kaikki sadevaatteet mukaan, mutta vain muutaman päivänä satoi ja silloinkin se oli sellaista tihkua, ei "kunnon sadetta". Puheesta sai hyvin selvää ja isäntäperheessä juotiin vain tavallista pussiteetä. Aika nopeasti oppi sanomaan kiitos joka paikassa, mutta omien kokemuksien perusteella ei siellä niin älyttömän kohteliaita oltu. Toisaalta, Primarkin kassaneidit pitkän päivän jälkeen eivät taida olla niitä kaikkein parhaita esimerkkeä kohteliaista briteistä :D Mutta hei, ihanaa matkaa sulle!!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi8:55 ap.

  Kivaa, kivaa, että taas bloggailet ja laitat upeita kuvia nähtäväksi :) Löysin nyt vasta uudet postauksesi. Kielimatkoista sanoisin, että lähde open mind ja oppimaanhan sinne mennään. Olen itse käynyt Lontoossa ja tykkäsin ilmapiiristä ja ihmisistä: lehtikioskin rouvakin kysyi "what you want, love", kaksikerroksisen rahastaja ihaili hattuani. (:D) Upeaa kevään jatkoa sinulle toivottaa --Anu

  VastaaPoista
 4. Anonyymi5:49 ap.

  Wahoo, mahtavaa lukea taas sinun fiksuja blogitekstejäsi :) ei muuta kuin open mind matkalle. Lontoo on huippupaikka :) Terveiset <3 --Anu

  VastaaPoista
 5. Anonyymi5:23 ap.

  Mistä noi vaatteet on, mitkä sulla on ekassa kuvassa päällä? ^^ Kiva postaus ♥

  VastaaPoista